Wielu z nas jest przyzwyczajonych do tradycyjnej polskiej kuchni. Cenimy sobie znane smaki i wypróbowane potrawy. Są takie dania kuchni polskiej, które smakują nam zawsze i często goszczą na naszych stołach. Należą do nich m.in. kotlet schabowy z ziemniakami i surówką. Tradycyjnego „schaboszczaka” doceniają przede wszystkim panowie, którzy nie wyobrażają sobie dobrego obiadu bez kawałka mięsa na talerzu.

Pamiętajmy jednak, aby takiego „obiadowego duetu” w postaci kotleta i ziemniaków, nie spożywać zbyt często. Dietetycy alarmują, że to połączenie jest bardzo niekorzystne dla zdrowia. Dlaczego? Mięso zawiera białko, ziemniaki zaś – węglowodany. Oba te produkty potrzebują różnego czasu trawienia. Kiedy wymieszają się w naszym żołądku, powstaje wtedy solanina – silnie trująca substancja. To dlatego po zjedzeniu kotleta z kartoflami możemy mieć problemy żołądkowe – bóle brzucha, wzdęcia, gazy, uczucie ociężałości. O wiele lepiej jest połączyć kawałek mięsa z zielonymi, gotowanymi warzywami lub ze zdrową surówką.

Pamiętajmy o tym, komponując swoje menu.